• Wyre Forest Crematorium
  • Wyre Forest Crematorium
  • Wyre Forest Crematorium
  • Wyre Forest Crematorium

Wyre Forest Crematorium

New state-of-the-art Crematorium and Cemetery complex set in 23 acres commissioned by the partnership between Wyre Forest District Council and the Dignity Group. A strikingly modern construction designed utilising the Curvilinear style Principles with floating roof forms and walls formed with frameless clerestory glazing. The project was the winner of the RIBA architectural West Midlands award 2012.

PWP developed a full suite of design and build mechanical, electrical and fire and security services with an emphasis on maintaining the striking looks of the building by sympathetic design including architectural lighting, comfort cooling and fresh air ventilation to the Chapel and Waiting Areas. The whole services installation had to maintain the strict acoustic requirements for each area. The green credentials of the building were also enhanced by the re-cycling of rainwater to supply landscape water features and public watering points within the cemetery.

"The degree of architectural ambition is highly unusual, producing a distinctive, original response to a particularly testing challenge in form-as-function. A complex and ambitious composition has created spaces that have real serenity and gravitas. Great care has been taken with defining high level clerestory light, and the services installations particularly around the wedge-shaped chapel."

RIBA

About Wyre Forest & Dignity Group

Wyre Forest Crematorium is a modern, state-of-the-art building which is set in 23 acres of well-maintained grounds. The crematorium and cemetery were developed by Dignity in partnership with Wyre Forest District Council. The crematorium also has access for the disabled, disabled toilets, a hearing loop and has a speaker system throughout the building so no part of a service is missed. The gardens provide a tranquil and comforting environment for quiet contemplation and there are a number of bench seats to allow visitors a chance to sit in peaceful surroundings.